Extrovertált majmok vs. introvertált teknősök

Miért nem jó introvertáltnak lenni?

2013. március 09. 17:46 - Főtekiné

A Miért jó teknősnek lenni? posztunk után úgy gondoltam, úgy lenne kerek, ha erről is írnánk. 

Először is, két részre kell osztani a negatívumokat. Vannak olyan hátrányok, melyek introvertált mivoltunkból fakadnak.

Egy E könnyebben ismerkedik, könnyebben teremt kapcsolatokat, ezáltal jobbak az esélyei a munkaerőpiacon, a társkeresésben, az érdekérvényesítésben, ha segítségre van szüksége, számos emberhez fordulhat. Ennek ellensúlyozásaként nekünk, I-knek könnyebb koncentrálnunk egy dologra, nem vonják el annyira a figyelmünket külső tényezők, élvezzük a „magányos hobbikat”, jól viseljük a kényszerű egyedüllétet is. Szerintem ez így kerek, a majom- és a teknőslétnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

A gond ott van, hogy az introvertáltakat olyan hátrányok is érik, melyek nem feltétlenül kéne, hogy a teknős lét velejárói legyenek. Elsősorban a munkaerőpiacra gondolok. Az, hogy egy interjún kevésbé tudjuk eladni magunkat, adott, gyakorolni kell, készülni kell rá. Az viszont, hogy a munkáltatók olyan pozíciókhoz várják el, hogy „nyitott”, „csapatjátékos”, „sociable”, „outgoing”, sőt „bubbly” légy, ahol ez teljesen irreleváns, ez már a rendszer hibája. Rákerestem Magyarország legnagyobb álláskereső portálján, hogy a mai napon milyen állásokat listázott ki, ahol elvárás, hogy csapatjátékos légy. Java fejlesztő, Külkereskedelmi ügyintéző, Szerszámkarbantartó technikus, Pénzügyi munkatárs, Űripari tervezőmérnök, Eladó, Rendszermérnök, Könyvelő, Termelési kontroller, Titkárnő, Laboráns, Tehergépjármű vezető, Raktárvezető, Bérszámfejtési adminisztrátor…, összesen 120 találat. Ebből nyilván van, ahol indokolt, egy eladó vagy ügyintéző, jó, ha nyitott személyiség. A laboránsnál vagy a szerszámkarbantartó technikusnál már vannak kétségeim, miért is szükséges annak lenni. Brit oldalakon eddig a legemlékezetesebb, amibe belefutottam, az az „outgoing and energetic” temetkezési ügyintéző volt. 

Az a véleményem, hogy introvertáltnak lenni alapjában véve pontosan ugyanolyan jó vagy rossz lenne, mint extrovertáltnak. A rendszer viszont ellenünk dolgozik, és a második részben felsorolt hátrányokat jó lenne kiküszöbölni, hogy nyugodtan élvezhessük introvertált mivoltunkat.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://majmokvsteknosok.blog.hu/api/trackback/id/tr365124951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruttó tömeg 2013.03.10. 03:07:04

Ez az E/I megkülönböztetés és az egész ötlet, hogy az embereket néhány személyiségkategóriába lehet sorolni, ez a pszichológia csődjét mutatja. Már ha ez mainstreamnek számít ott.
Kb. mint a 4 őselem és a periódusos rendszer különbsége...

Ruinous 2013.03.10. 22:51:21

@bruttó tömeg: Törődj bele, hogy nincs 7 milliárd egyéniség, az emberek gondolkodásmódja nem egyedi. A tiéd sem. Személyiségtípusokba lehet sorolni őket a gondolkodásmódjuk alapján. Ez van. Fogadd el ezt és máris jobb lesz neked. Ezenkívül tovább javíthatsz a szellemi életed minőségén, ha nem olvasol olyan blogokat, amiktől garantáltan agyfaszt kapsz ;)

bruttó tömeg 2013.03.11. 00:01:42

Persze, hogy lehet csoportosítani az embereket a gondolkodásmódjuk szerint. Viszont sok szempont létezik.

Analógia: Vannak például nagydarab és vékony emberek. Bizonyos (fizikai) szituációkban viszont egy nagydarab és egy vékony ember teljesíthet hasonlóan, pl. lehetnek mindketten jó bokszolók. Ott inkább az erős/gyenge paraméter a fontosabb.

A kövér cukorbeteg és vízilabdázó is "nagydarab", mégis eléggé eltérő okból. Ugyanígy az introvertáltak sem olyan egyformák szerintem. Valakinek az élete alakult így, a családi hátteréből jön, vagy alaptermészet. Valaki gátlásos, félénk és ez zavarja, valakit valóban nem izgatnak az emberi kapcsolatok. Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki kifelé "zár". Annak is, ha nyit. Bizonyos embereknél ugyanaz az ok pont az ellenkezőjét váltja ki.

Így aztán simán lehet, hogy egy introvertált jobban szeret egy extrovertált társaságában lenni, mint egy bizonyos másik introvertált társaságában, mert jobban megértik egymást, hasonlít az élethelyzetük, a humoruk stb.

A blog üzenete számomra az, hogy az E/I megkülönböztetés a legfőbb személyiségparaméter, ami mentén reped a társadalom és oszlik egymással versengő/ellenérdekelt "csapatokra". És itt most jól összefognak az intrók.

Kicsit olyan ez a felfogás, mint sok kamasz gondolkodása, miszerint a zenei ízlés és öltözködési stílus alapján érdemes néhány kategóriába sorolni az iskolatársakat, majd ez alapján barátkozni, megítélni egymást.

Tanácsokat adni introvertáltaknak szerintem olyan, mint étrendet összeállítani a 100 kg-s embereknek anélkül, hogy megkérdeznénk, hogy az illető vízilabdázik, vagy sörhassal rendelkezik.
süti beállítások módosítása