Extrovertált majmok vs. introvertált teknősök

Miért jó teknősnek lenni?

2013. március 06. 20:01 - Főteki

Kép: Paul Signac

Nagyon sok okot fel tud sorolni társadalmunk, miért jó a többséghez tartozni, az extrovertáltakhoz. Mik is az értékeink mostanában? Eladni minél többet, jó kapcsolatokat szerezni, könnyen barátkozni és jó benyomást tenni a másikra. Ezek engem személy szerint hidegen hagynak, de sajnos a társadalom tesz arról, hogy mégis foglalkozzak velük: interjúkon, munkahelyen, mindenhol extrovertáltnak kell mutatkoznom. Olyannyira elfajult már ez a kényszeresség, hogy a tudat alatti manipuláció határát súrolja, és néha azon kapom magam, hogy büntetem magam, amiért nem vagyok extrovertált. Miért nem tudok könnyen barátkozni, miért nem akarok megszólalni, amikor elvárják... és még folytathatnánk. Azonban annak ellenére, hogy ez a társadalmi rendszer nem a magunkfajtáknak lett kitalálva, azért rengeteg olyan ok van, amiért jó érzés introvertáltnak lenni.

Természetesen a következő példák, elnagyolt esetek, ahol a személyiségtípusok gyengeségeit és erősségeit próbálom bemutatni, ezért az extrovertáltak nyílván negatív megvilágítást kapnak, azonban szeretném felhívni a figyelmet a Fekete-Szürke-Fehér című írásomra, ahol kifejtettem, hogy senki sem 100% introvertált vagy extrovertált, és ezek a dolgok egyénfüggőek, kire mi mennyire igaz. Ezzel a gondolattal el is kezdhetjük a listát.

-          Lehet, hogy kevés barátod van, de azokkal erősebb a kötelék

Gyerekkoromban mindig is irigykedtem azokra, akiknek rengeteg barátjuk volt, de idővel rájöttem, hogy míg a majmok a mennyiségben gyűjtik a barátaikat, addig a teknősök minőségben. Rengeteg extrovertáltnak van olyan története, ahol egy barátja elárulta, megbízhatatlan lett, vagy egyéb érzelmi sérüléseket okozott. Egy introvertált ritkán tud magáról elmondani ilyet.

-          Az elmédben újra tudod alkotni a világot

Egyszer olvastam egy könyvet az írásról, meg akartam tanulni jól írni (legyél te a bírája, hogyan sikerült), és a könyv felhozott különböző példákat, hogy írók hogyan gyűjtenek ötleteket. Az egyik fajta író kimegy a világba, tapasztal, megél olyan dolgokat, amik inspirációt adnak neki. A könyv viszont felhozott olyan példát is, amelyben egy remetét mutatott be, aki alig érintkezett a külső világgal, egy kastélyban élt egész életében, ahol könyveket olvasott, és mégis képes volt mesterműveket írni, hihető, szinte élő, lélegző karakterekkel. Természetesen elég szélsőséges a példa, de mondok egy átlagosabbat. Egy introvertált elolvas egy regényt és átél egy sokkal jobb élményt, mint mondjuk egy extrovertált egy kalandos nyaralással.

-          Hallgatókra mindig is szükség lesz

Az egyetlen extrovertáltak által is felismert értékünk, a figyelés, a hallgatás. A jó hallgató arany. Gondoljunk csak az olyan foglalkozásokra, mint a pszichológus, a történész, a szociális gondozó, vagy az újságírásnak bizonyos aspektusai, ahol szükség van arra, hogy megszakítás nélkül végighallgassanak, majd a hallottakat átgondolva kapjunk választ. Az én egész jónak tartott emberismeretem is úgy fejlődött ki, hogy társaságban általában csak megfigyeltem, és ez azóta nagyban hozzájárult a személyiségemhez.

-          Az átgondolt lépések királya vagy

Van egy olyan extrovertált ismerősöm, akinek olyan az élete, hogy átértékeltem magamban a szappanoperák hihetőségét. Egyszerűen semmit sem gondol végig, és olyan dolgokba keveredik, amiket a legtöbb esetben nagyon megbán. Persze ő elég extrém eset, de bizonyos vonásait látom minden extrovertáltban, és mindig csak azt látom, hogy önmaguknak generálják a problémát. Introvertáltak között is rengeteg a rögtönző ember, de nekik a legtöbb esetben legalább egyszer átfut az agyukon, hogy mit csinálnak.

És persze léteznek nagyon megfontolt és tervező gondolkodású extrovertáltak is, ismerek is párat. Most, írás közben megint arra próbálok utat találni, hogyan tegyem demokratikussá a dolgokat, hogyan emeljem ki azt, hogy nem mindenki ugyanolyan, hogyan írjak arról, hogy mi teknősök sem vagyunk tökéletesek. Tudom, hogy nem vagyunk tökéletesek, csak úgy érzem eddig mindig ez volt a téma, és mi nem jutottunk soha szóhoz.

Ezzel a gondolattal zárom is soraim, köszönöm, hogy elolvastatok és a kommentekben szívesen várom véleményeteket, vagy ötleteiteket, hogy miért jó még teknősnek lenni.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://majmokvsteknosok.blog.hu/api/trackback/id/tr835120389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajtos_zokni 2013.03.06. 23:53:12

Szerintem azért jó még introvertáltnak lenni, mert általában van egyfajta belső nyugodtságuk, ami legtöbbször az extrovertáltakban nincs meg. Ők sose tudnak leülni, mindig csinálniuk KELL valamit.

Főtekiné 2013.03.07. 11:51:06

Egyetértek. Volt olyan ismerősöm, aki kétségbeesve mondta, hogy nincs estére programja, mégis mit csináljon otthon egyedül?! Én meg nem is értettem, mi ebben a probléma.

Olyanok jutottak még eszembe, hogy mennyivel jobban viseljük a kényszerű egyedüllétet/bezártságot. Extrovertált veszélyeztetett terhes kolléganőm megőrült és depresszióba esett otthon a négy fal között, hiába tudott kapcsolatot tartani másokkal Facebookon, Skype-on stb. Nekem meg egyik legszebb időszakom volt, mikor gipszben feküdtem otthon. A fizikai kényelmetlenséget persze utáltam, de rettentően élveztem, hogy „megállt az idő”, hajnalig olvastam, ha úgy tetszett, délután keltem, nem kellett senkivel kényszeresen jópofiznom, bármit csinálhattam, amit akartam.

Főtekiné 2013.03.08. 11:25:31

Miért jó még teknősnek lenni? Függetlenebbül tudjuk élni az életünket. Kevésbé zavar, ha egy társaság nem fogad be, és több időnk és lehetőségünk van kialakítani a saját véleményünket a dolgokról, nem megyünk rögtön a tömeg után.
Továbbá sokat lehet spórolni. Ünnepekkor kevesebb embernek veszel ajándékot, nem költöd el a pénzed szórakozóhelyeken, a divatos ruhák, legújabb kütyük is kevésbé fontosak, ha úgysem látja senki.

padisah 2013.03.09. 11:11:24

Általában nem jó, mert ez olyan világ, amit az extrovertáltak építettek maguknak. Na nem, az introvertáltak építették az extrovertáltak megbízásából... ;)

Igen, az extrovertált magatartás egyik lényegese eleme hogy versenyezni akar a többivel, abban éli ki magát hogy ledumálja, leöltözködik, lebarátkozza ,vagy rosszabb esetben leveri a többit. Ebből is fakad a lenézésük az introvertált felé, akit ez a legkevésbé sem érdekel, nem vesz részt a játszmájában, és így nincs kivel versenyeznie.

Kitalálták a facebook-ot, meg a többi közösségi programot, nekem iwiw volt egy darabig, aztán azt is letöröltem, többet nem is regisztrálok ilyenre. Egyszerűen azért nem, mert ahogy másokon látom, nincs kedvem a korlátos időmet értelmetlen szociális versengésre, jópofizásra fordítani. Ez engem nem szórakoztat viszont nagyon fárasztónak tartom.

Az introvertált vs extrovertált, vagy talán inkább a magának való vs szociális embertípus egész biztosan evolúciós előnyök mentén alakult ki. A szociális embertípus könnyebben alakít ki kapcsolatokat, és javítja a közösség kapcsolati hálóján belül a helyzetét, egy kapcsolati hálóra épülő hierarchikus társadalomban ez magasabb státussal, több jövedelemmel jár - a megszerzéséért folyó verseny természetesen egy nulla összegű játszma, a társadalom egésze erőforrást pazarol arra, hogy a tagjai a saját relatív helyzetüket javítsák. A facebook is erről szól, a felhasználói órákat áldoznak az életükből arra hogy lájkokat gyűjtsenek, és beljebb kerüljenek a kapcsolati háló centruma felé. Ennek a magatartásnak az evolúciós hátránya akkor bontakozik ki, amikor megjelenik a pestis. Vagy bármilyen más fertőző betegség. Aki szociális típus, imád emberek közt lenni, emberekkel végezni munkát óhatatlanul kapcsolatba kerül fertőzött emberekkel, és elkapja. Azok a szociábilis emberek élnek túl, akiknek elég jó az immunrendszere, hogy a gyakori fertőzéseket elviselje. Ezzel szemben a magának való ember, aki a kapcsolati háló perifériáján érzi jól magát, a távolságtartásával megóvja magát a fertőződéstől.

Ez a reláció átvitt értelembe igaz a "szellemi fertőződésre" is, tehát a divat, izmusok, vallási őrületek etc. egy introvertált emberről leperegnek, egy extrovertált meg abban versenyez a többivel hogy minél "fertőzöttebbnek" mutassa magát.

persze a technika változik, a mai világban, ahol az emberek 80%a sűrűn lakott városokban él, a pénzkereset, munkavállalás etc minden a közösségi létről szól, sőt maguk az államok berendezkedése is a szocializmusra = közösségi létre és kapcsolati tőkére épül, változnak az arányok, ma biztos hogy az extrovertáltak sikeresebbek, és könnyebb az életük
süti beállítások módosítása