Extrovertált majmok vs. introvertált teknősök

Könyvajánló 2.0

2014. november 01. 16:59 - Főtekiné

4421317209_d3b87b9490_z.jpg

Kép forrása: https://flic.kr/p/7JGpz4

Írtam itt nemrég Laurie Helgoe Introvert Power c. könyvéről. Azóta sikerült elolvasnom. Az introvertáltság egészen új megközelítését ígérte. Hogy mi teljesült ebből az ígéretből?

Minden! Még annál is több. Ez a könyv tényleg valami újat mond. Nem akar megváltoztatni. Nem akar tippeket adni, hogyan “éld túl” a bulikat és munkahelyi partikat. Néhányat mégis ad arra az esetre, ha valamilyen okból úgy döntenél, hogy részt veszel egyen. Nem kényszerből, vagy mert félsz vállalni, hogy nincs kedved hozzá, hanem mert úgy döntöttél.

Van, ugye, ez a meghatározás, hogy az introvertált az, aki kevésbé szociális, nehezebben nyílik meg, több visszavonultságra van szüksége az emberektől stb. Na, Laurie Helgoe már azt elutasítja, hogy az “introvertált kisebbséget” az “extrovertált többséghez” való viszonyból kiindulva definiálja. Hogy “kevésbé” meg “jobban” meg “gyakrabban”. Mihez képest? A “normálishoz”, az “átlaghoz” képest. Nem! Itt végre kapunk egy önmagában megálló definíciót, és abból indul ki minden. Hogy egy introvertált önmagában definiálható, normális egész, nem javítandó, félresikerült extrovertált. És ezen vezet szépen végig a szerző. Hogy mi következik mindebből.

Sosem gondoltam rá azelőtt, de van egy hasonlata a melegekkel kapcsolatban. A coming out. Hogy az introvertált is sokszor fél vállalni a másságát. Mismásol, titkolózik, magyarázkodik, elnézést kér, hogy létezik, és olyan, amilyen.

Szépen fel van építve a könyv, sok személyes történettel. Egyrészt Helgoe ébredésének története, másrészt sokat idéz más introvertáltaktól. Őszinte könyv, komolyan beszél veled, és nincsenek sztereotip feltételezései. Egyaránt próbál segíteni annak, akinek introvertáltként nehezen megy a társkeresés, de alternatívának látja az egyedüllétet is. Beszél munkáról, kikapcsolódásról, családról, önmegvalósításról. És bemutatja, hogy mennyire sokszínű is a teknőctársadalom. Álmodozó idealisták, művészek, tudósok, embergyűlölő remeték, gondoskodó szentek, bármi lapulhat a csendes külső mögött.

Abszolút használható ötleteket ad a mindennapokra, elsősorban pedig szemléletmódot formál. Ajánlom minden teknősnek. Minél inkább bajod van magaddal, annál inkább el kell olvasnod ezt a könyvet. De ha már megbékéltél magaddal, akkor is üdítő olvasmány. És ajánlom azoknak a nyitott extrovertáltaknak is, akik szeretnék megérteni a befelé forduló gyermeküket, párjukat, barátjukat, munkatársukat. Aki úgy gondolja, hogy a jobb kapcsolat kialakításához, nem feltétlenül csak a másiknak kellene változtatnia a magatartásán.

Köszönjük, Laurie Helgoe!

 

Szólj hozzá!
Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://majmokvsteknosok.blog.hu/api/trackback/id/tr926854525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása