Extrovertált majmok vs. introvertált teknősök

A számok nyelvén

2013. február 28. 14:13 - Főtekiné

A bevezetőben már olvashattátok, hogy az introvertáltak aránya a nyugati társadalmakban a becslések szerint 25 és 50% között mozog. Különbözik országonként, kultúránként, és természetesen csak becslésről lehet szó, hiszen képtelenség volna mindenkit egyidőben, megbízható eszközzel letesztelni. Íme, két link azoknak, akik kíváncsiak, mikor és hogyan mérték az introvertáltak arányát:

http://introvertzone.com/ratio-of-introverts

http://en.wikipedia.org/wiki/Laurie_Helgoe 

Szóval a teknősök a majomtársadalomban a népesség negyedét/felét teszik ki. Ugye, ti is kevesebbet tippeltetek volna? Miért van, hogy a majomtöbbség, akik valójában alig vannak többen, azt gondolja, hogy a teknősök csak elenyésző, antiszociális, beteg kisebbség? 

1. A majomtársadalom alakítja a saját szabályait, úgy, ahogy az a majmok számára a legkedvezőbb. A teknősök választhatnak, hogy asszimilálódnak, vagy csendben meghúzódnak a kis páncéljukban.

2. Úgyis a csendben meghúzódás a természetük, a teknősök nem ugrálnak fel-alá, nem hangoskodnak, mint a majmok, lassan, csendesen araszolnak. Nem hallani őket, nem feltűnőek, hiába vannak sokan.

3. Azért sem feltűnőek, mert többnyire otthon ülnek. Ne felejtsük, ők így töltődnek fel energiával. Márpedig a munka és a rutinfeladatok (bevásárlás, ügyintézés) a hétköznapi majomparádéban annyira kimerítik őket, hogy van ok a feltöltődésre. Hogy másnap is tudják folytatni.

4. Meg azért sem feltűnőek, mert sokan közülük megpróbálnak majomnak látszani. Van, akinek sikerül. És van, aki legfeljebb egy pszichiátriai beteg majmot tud eljátszani, akit mindenki furcsának talál, de talán még be is záratná . Az nem merül fel a majmokban, hogy egy teknős férkőzött közéjük. A majmok olyan rövidlátók ugyanis, hogy minden állatot majomnak gondolnak. Talán nagyon beteg, öreg, szenilis, féllábú, vízfejű, de mégiscsak majom! 

Csak összehasonlításképp: A felnőtt lakosság 8-20%-a balkezes. Teknős egy majomtársadalomban. Mit tesz a majomtársadalom? Speciális eszközöket gyárt, hogy a teknősök könnyebben tudják használni az ollót, a ceruzahegyezőt vagy épp a számítógép egerét. Nem volt ez mindig így. A londoni University College tanulmánya szerint az elmúlt száz évben megháromszorozódott a balkezesek száma. Az ok egyszerű. Egyre kevésbé elfogadott kulturálisan az átszoktatás, és egyre inkább terjed a balkezesség elfogadása. No persze, az átszoktatottak régen is balkezesek voltak, csak megtanulták elrejteni azt, miként napjainkban az introvertált teknősök igyekeznek majomjelmezt magukra aggatni. Talán hamarosan eljön az idő, amikor – miként a balkezeseknek gyártott olló – megjelennek az introvertáltaknak szánt szolgáltatások: kezdetnek mondjuk a fodrászat, ahol nem akarnak velünk beszélgetni. Mi, itt a blogon azon dolgozunk, hogy a teknősök levethessék a majomjelmezüket.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://majmokvsteknosok.blog.hu/api/trackback/id/tr145110040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filctroll* 2013.03.02. 11:16:18

1. Én világ életemben próbáltam asszimilálódni, abba a közösségbe ami éppen körülvett. Sajnos az igyekezeteimnek nem sok eredményét láttam, kivéve persze a zárt baráti kört ami kb 1,2 max 3 emberből áll(t). A többiek közt meg maradtam mint a "csendes", akinek néha van pár ütős beszólása. Szóval szerintem, ahogy kutyából se lesz szalonna, úgy I se lesz sose E, az asszimiláció is csak részleges lehet.

2. Ez így igaz és néha elég frusztrálónak érzi az ember, hogy "láthatatlan".

3. Sose szerettem eljárni bulizgatni, vagy ehhez hasonlók. Nem mondanám , hogy kerültem a társaságot de ilyen fajta csoportos összejövetelekből sosem vetem ki részem. Még sulis koromban épp emiatt állt fent az a helyzet, hogy a szüleimnek azt kellet hazudnom, hogy elmegyek bulizni (persze én csak leugrottam egy barátom hoz), mert amúgy minimum "szociopatának" néztek volna, hogy mindig a szobámban kuksolok. :D

4. ...

Amúgy nagyon jó lett a poszt, igazán örülök, annak hogy létre jött ez az oldal. : )

Főteki 2013.03.02. 18:18:29

Mi meg köszönjük, hogy olvasol minket :)
süti beállítások módosítása